Masło kakaowe 200g (surowiec kosmetyczny)

45,10 

1 in stock

SKU: 109 Categories: ,

Description

Pasta kakaowa jest produktem całkowicie naturalnym, jest pozbawiona konserwantów, dlatego należy chronić ją przed wysoką temperaturą i światłem. Jest biozgodna ze skórą człowieka, oznacza to, że składniki w niej zawarte są przez skórę tolerowane i łatwo wchłaniane, nie powodują alergii.

Doskonała do masażu, nadaje emulsjom twardość, stąd chętnie używana w tzw. masłach do ciała- dodatkowym atutem jest wspaniały zapach czekolady.

Pasta kakaowa ma właściwości:

  • nawilżające,
  • uelastyczniające,
  • wygładzające skórę,
  • odżywia wysuszoną słońcem skórę.

Pasta kakaowa jest o wiele twardsza niż shea. Topi się w temperaturze około 35-38 stopni Celsjusza. Trudno ją rozsmarować, dlatego przed użyciem polecamy roztopienie pasty kakaowej w kąpieli wodnej. Można również podgrzaną pastę roztopić z olejem kosmetycznym (olejem ze słodkich migdałów, kokosowym, jojoba), aby uzyskać lżejszą konsystencję.

Zastosowanie:

 

  • Aromaterapia – przyjemny, czekoladowy zapach ma działanie relaksujące.
  • Pielęgnacja włosów – regularnie stosowana zapobiega rozdwajaniu się końcówek, wypadaniu włosów, łupieżowi. Wygładza włosy i nadaje im połysk.
  • Pielęgnacja ciała – pasta kakaowa jest składnikiem płynów do kąpieli, kremów i olejków do masażu, ponieważ zmiękcza, nawilża i regeneruje skórę.
  • Kosmetyki kolorowe – pasta kakaowa pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry twarzy, dlatego jest składnikiem pomadek i fluidów. Używa się jej także do produkcji pudrów i różów.
  • Kremy przeciwsłoneczne – pasta kakaowa chroni przed słońcem, przyspiesza opalanie, a stosowana regularnie nadaje skórze złocisty koloryt.
  • Kremy na zimę – wzmacnia skórę, gdy jest osłabiona w skutek ekspozycji na zimno i wiatr.
  • Perfumy – w odpowiednich warunkach pasta łatwo pochłania nawet najdelikatniejsze kwiatowe zapachy, dlatego jest wykorzystywana w procesie produkcji perfum.